Michael Arnum og John Nielsen
Fleksjobber Michael Arnum siger tak for hjælpen til formand for Serviceforbundet, John Nielsen, da han var på besøg i huset.
Foto: Serviceforbundet
14. oktober 2019

Michael skaber glæde som fleksjobber

For lidt over to år siden fortalte Michael sin historie til fagbladet Service. Her kan du få Michaels fortælling om, hvordan det er gået ham de sidste to år.

Alvorlige hjerteproblemer satte en stopper for Michael Arnums arbejde med skadeservice. Men ved hjælp af forbundets socialrådgiver og en ukuelig vilje blev han godkendt til fleksjob og arbejder nu på Hotel Rødding, hvor han både laver lettere ejendomsfunktionæropgaver og kører varm mad ud til pensionister i Sønderjylland.

Et liv i overhalingsbanen
Du lever et liv, hvor du kører 300 km i timen. Det gør man ikke ustraffet, sagde lægen til Michael Arnum, da han blev indlagt med hjerteflimmer, som udviklede sig til kroniske problemer med hjertet.

Michael Arnum havde kørt i overhalingsbanen. For jobbet med skadeservice indebar lange og skiftende vagter og ubehagelige oprydninger efter ligfund, brand, indbrud osv.  I fritiden var han desuden brandmand.  

Men selv efter en brat opbremsning kan man godt komme i gang igen, hvis man har viljen og får hjælp.

Jeg skal ikke parkeres på pension
- Jeg har hele tiden været sikker på, at jeg skulle i gang igen. Jeg skulle ikke parkeres på pension. Men jeg måtte også se i øjnene, at jobbet i skadeservice var forhistorie. Det kunne jeg ikke holde til, siger Michael Arnum.

- Så gik hele møllen i gang for at blive godkendt til et fleksjob. Det tog 2½ år at blive godkendt, og fagforeningen og specielt socialrådgiver Torben Krüger har været med hele vejen. Jeg kunne ikke have kommet igennem det alene.

Siden juni 2017 har Michael Arnum arbejdet som fleksjobber hos Hotel Rødding. Han kører mad ud til pensionisterne og arbejder desuden med lettere ejendomsfunktionæropgaver som for eksempel at stille op til selskaber, skift af pærer, vedligeholdelse mange andre ting.

Skaffede selv jobbet
Da Michael Arnum kom i ressourceforløb, fandt han selv sine praktikpladser. Første gang hos en lokal bedemand, hvor han lavede håndtag til ligkisterne og gjorde kisterne klar. Efterfølgende tog han hen til Hotel Rødding og spurgte, om de ikke kunne bruge en chauffør. Det kunne de godt, og efter ressourceforløbet blev han tilbudt et fleksjob på hotellet.

Det lyder nemt, men der har været lang vej hen til fleksjobbet, og det er der desværre meget ofte.

- Selv om 2½ år lyder som lang tid, så er der ingen tvivl om, at det havde taget meget længere tid – og måske slet ikke lykkedes – hvis ikke jeg havde haft så god hjælp af fagforeningen, og det er ikke slut endnu, for jeg skal også til opfølgningssamtaler, siger Michael Arnum.

Socialrådgiveren var med til møderne
Socialrådgiver Torben Krüger har hjulpet Michael blandt andet ved at være med til møderne med kommunen som fuldmagtsindehaver i sagen.

- Når medlemmet giver mig fuldmagt, så bliver jeg part i sagen. Det betyder, at jeg kan gå direkte ind i samtalerne og forhandlingerne med kommunen. Jeg ved en masse, man som medlem ikke kan vide, og jeg er desuden en autoritet i forhold til kommunen som socialrådgiver. Dermed kan jeg lægge mere pres på og få skub i sagen, siger Torben Krüger.

Michael Arnum tilføjer:

- Når du er syg og sidder over for en autoritet som kommunen, så bliver du bange. Man hører ikke ordentligt, hvad de siger, og selv om de måske i virkeligheden gerne vil hjælpe, så oplever du dem som truende. Når Torben sidder ved min side, så er jeg ikke alene, men har en kompetent person, der kender til reglerne.  

Brug din læge
- En anden vigtig ting er at bruge sin egen læge. Kommunen mente i starten, at Michael bare skulle tilbage til sit job. Lægen sendte Michael til arbejdsmedicinsk klinik for at blive afklaret fysisk. Dermed havde vi en dokumentation på, at Michael ikke kunne vende tilbage til jobbet i skadeservice. Derefter kunne vi arbejde hen imod en godkendelse til fleksjob, siger Torben Krüger.

Glad fleksjobber
Michael Arnum arbejder 10 timer om ugen, og han elsker sit job.

- Jeg kører ud til pensionisterne med varm mad. De får noget at spise og en person at veksle et par ord med. Nogle af dem ser jo ikke andre mennesker hele dagen, så det er bestemt et meget livsbekræftende job, siger Michael Arnum, som også laver mindre opgaver som ejendomsfunktionær på hotellet.

Da Michael Arnum skulle interviewes om fleksjobbet, tog han turen fra Rødding i Sønderjylland til Forbundet i København. Og så ville han lige hilse på Torben Krüger og forbundsformand John Nielsen.