Covid-19 kan være en arbejdsskade og skal anmeldes.
22. april 2020

Kan Covid-19 anerkendes som arbejdsskade?

Det korte svar er JA! Det mere uddybede svar er, at det kun kan ske efter en KONKRET VURDERING

Siden corona-situationen for alvor begyndte at udvikle sig, har socialrådgivere, fagforeninger og andre instanser, som arbejder med arbejdsskader, fået en del spørgsmål om, hvorvidt Covid-19 kan anerkendes som en arbejdsskade.

- Den glædelige nyhed er, at der er blødt lidt op på bevisbyrden, siger Serviceforbundets socialrådgiver, Alan Winther Nielsen. Alan har i over 20 år arbejdet med arbejdsskader i Serviceforbundet, og normalt er bevisbyrden for arbejdsskader svære at løfte for den, der er kommet til skade eller er blevet syg.

- Det interessante er, at det blot skal sandsynliggøres, at smitten er sket på arbejdet, oplyser Alan. - Det er ikke nødvendigt at påvise en konkret smittekilde. Dette gælder selvfølgelig især for sundhedspersonale, men kan også gælde for andre faggrupper, der har tæt borgerkontakt – fx frisører, kosmetikere, tandteknikere, optikere osv., siger han.

Hvad gør du, hvis du bliver smittet med Covid-19
Hvis du har tæt borgerkontakt og mener, at der er en vis sandsynlighed for, at du er blevet smittet på dit arbejde, så ring og få en snak med Alan. Sagen skal nemlig anmeldes.

Der er indtil videre ikke afgjort sager med baggrund i Covid-19 og kun få er blevet anmeldt. Vi regner dog med, at antallet vil stige betydeligt i den kommende tid.

- Når anmeldelserne begynder at blive behandlet, og der har dannet sig en praksis, vil vi kunne komme med mere konkrete retningslinjer på området, fortæller Alan.

Foreløbige retningslinjer
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har lavet en kort information om emnet, som du kan læse her.

Du kan også læse hele vejledningen fra Beskæftigelsesministeriet her: Vurdering af arbejdsskadesager om sygdom med COVID-19

Der kommer nye retningslinjer løbende, og artiklen vil blive opdateret, når det sker.