Sådan ser de ud, de nye affalds-øer. Under jorden gemmer der sig tre meter dybe containere, som samler affaldet op.
Sådan ser de ud, de nye affalds-øer. Under jorden gemmer der sig tre meter dybe containere, som samler affaldet op. Foto: Stefan Kai Nielsen
21. oktober 2021

Slut med skrald efter 25 år

Brian Blichfeldt har arbejdet med affald i 25 år i Ellemarken, men nu er det slut. Kommunen har overtaget opgaven med affaldshåndteringen – og det har givet ejendomsfunktionæren mere tid til spændende opgaver. Vi besøger Ellemarken.

Midt på sommeren sagde ejendomsfunktionærerne i Ellemarken i Køge farvel til tunge løft, slidte knæ og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Området, der består af 11 boligblokke, overlod nemlig affaldshåndteringen til kommunen. Det kunne ske, fordi beboerne havde stemt ja til et nyt affaldssystem med 17 affalds-øer med nedgravede containere.

- Vi har sagt farvel til over 400 affaldscontainere, vi skulle tømme hver uge. Det gjorde vi manuelt på en traktor. Nu afleverer beboerne deres sorterede affald i skakte – og det fungerer rigtig godt. Affaldet sendes tre meter ned under jorden, hvor det lander i nogle store containere – og dem tømmer kommunen, fortæller ejendomsfunktionær Brian Blichfeldt.

Glad for, at beboerne sagde ja
Brian og hans kollegaer på ejendomskontoret har i mange år delt tjansen med at hente affald – og arbejdet har ofte taget 3 arbejdsdage på en uge.

- Jeg savner bestemt ikke turen rundt med traktoren. Det var til tider slidsomt og ofte med dårlige arbejdsstillinger.

Brian husker tilbage til dengang han begyndte i Ellemarken.

- For 25 år siden var her affaldsskakte i opgangene. Så skulle jeg ned i kælderen og hente affaldssækkene op. Jeg var ansvarlig for 15 opgange, og ofte var affaldssækkene våde i bunden, så der gik hul på dem. Siden kom rullecontainerne til, men de skulle jo også tømmes. Nej, jeg er glad for, at beboerne har vedtaget den nye affaldsløsning, fortæller Brian Blichfeldt.

Kender dem allesammen
Med aftalen har Brian og hans kollegaer fået mere tid til beboerne. Dagen er ikke lige så presset som tidligere, og der er ofte tid til en snak om stort og småt.

- Affaldsordningen er jo fortsat så ny, så flere kommer med spørgsmål til sorteringen, når de ser mig. Det, synes jeg, er godt. For det skal jo give mening for beboerne, at de sorterer, som de gør. Ellers er det jo lige meget. Det er også rart at få en snak hen over hækken eller på parkeringspladsen. Når man som jeg har været det samme sted i 25 år, så har jeg jo set børn blive til voksne herude. Og nu bor de her med deres egen familie. Jeg tror, det føles trygt for beboerne, men også for mig – for jeg kender dem jo alle sammen. 

Kan lave meget selv
Den nye aftale med kommunen betyder også, at Brian og hans kollegaer har fået tid til andre ting på deres arbejdsplads.

- Jeg er ret glad for at arbejde med alt det grønne. Det er næsten en hobby. Derudover får jeg nu tid til at passe maskinparken hernede bedre. Det betyder også, at jeg formentlig kan spare Ellemarken – og dermed beboerne – for nogle penge. Før i tiden havde jeg ikke tid til at reparere maskinerne, men måtte få en mekaniker ud. Det var dyrt, men jeg kan faktisk lave meget selv. Og lige nu er jeg ved at forfine mit kendskab til hydraulik og vores elektriske redskaber. Vores vinterredskaber skal jo klargøres – og det fixer jeg nu.

Driftsvenlige materialer
Det er landskabsafdelingen i Dansk almennyttigt Boligselskab, DAB, som har stået for opgaven med at etablere den nye affaldsordning i Ellemarken. Det har de, fordi de administrer boligområdet på vegne af Køge almennyttige Boligselskab.

”Vi har haft et tæt samarbejde med ejendomsfunktionærerne om løsningen. Vi ved, hvordan deres hverdag ser ud og har taget højde for det i de løsninger, der er lavet. I forbindelse med projektet er der også kommet nye ude-områder med borde, bænke og stole. Og her har vi været i dialog med ejendomsfunktionærerne i forhold til placeringen sådan, at de kan komme til, når der fx skal rengøres eller fejes sne, siger Mette Veje Hansen, der er landskabsarkitekt i DAB og ansvarlig for projektet i Ellemarken.

Undervejs har landskabsarkitekten også været behjælpelig med forslag til indkøb af driftsvenlige materialer.